Categories
Mountain bikes

Hoe deze race de deelname van vrouwen verdubbelde

De organisatoren van het populaire grindevenement Grinduro California wilden het beter doen dan de 15 procent niet-mannelijke deelname. Dus maakten ze plekken vrij voor vrouwen, vrouwen en trans- en niet-binaire mensen, en waren ze binnen vier uur uitverkocht.

Gravelraces zijn iets losser dan andere fietsevenementen. Zelfs bij een downhill mountainbikewedstrijd zou je het moeilijk hebben om de rijders uit elkaar te houden zodra ze binnenkomen: er is een baggy, technisch uniform, een specifiek soort fiets om op te rijden en een scherp gevoel voor competitie dat de meeste rijders leidt om de cursus op min of meer dezelfde manier te benaderen. Hoewel je zeker kunt verschijnen op een georganiseerde grindrit in volledig spandex en op een perfect gekozen carbonfiets, zul je niet meer thuis zijn dan iemand in een korte spijkerbroek op zijn stalen forens. “Gravelraces gaan meer over de ervaring dan over de race zelf. Het gaat veel meer om gemeenschapsopbouw ‘, zegt Amanda Schaper, evenementdirecteur voor Grinduro California. “Het is de enige discipline waarbij, wat je er ook uit wilt halen, elke benadering van het evenement zelf een welkome, gevierde benadering is.”

Dit jaar zal het veld in Grinduro California, een van de meest populaire gravelritten in de VS, er nog uitnodigender uitzien dankzij een initiatief om meer femme-, trans- en vrouwelijke rijders op te nemen (kortweg FTW). Om ervoor te zorgen dat een grotere verscheidenheid aan rijders binnen het genderspectrum vertegenwoordigd zou zijn, besloten Schaper en haar team om 30 procent van de 715 registratieslots opzij te zetten voor FTW-rijders. In 2019 was slechts 15 procent van de ruiters niet-man. “Ik wilde proberen om er sterk uit te komen en dat te verdubbelen”, zegt Schaper. Ze creëerden ook een optie in het registratieformulier voor rijders die zich identificeren als genderqueer of niet-binair, en creëerden een open geslachtscategorie voor rijders die niet willen strijden om een ​​heren- of damespodium.

Grinduro is een nieuwe racefranchise die een enduro-indeling combineert met gravelrijden, waarbij rijders strijden op getimede segmenten, met ongetimede delen ertussen waardoor ze met vrienden kunnen trappen (de website van Grinduro beschrijft het evenement als “de perfecte verhouding tussen party en race”. ) Opgericht in 2015, is de race nu een serie waarin zes evenementen over de hele wereld plaatsvinden. Het vlaggenschip van Californië staat gepland voor 12 september in Mt. Shasta (organisatoren hebben zich gecommitteerd aan volledige terugbetalingen of uitstel van registratie in het geval van een COVID-19-gerelateerde annulering), en biedt groepscamping, een dansfeest en nu een van de meer vooruitstrevende inspanningen in de fietsindustrie om een ​​bredere groep te vertegenwoordigen van ruiters. Woensdagavond waren de 210 FTW-slots in vier uur uitverkocht (de 505-slots voor mannen werden binnen een uur geclaimd) en de open geslachtscategorie zag meer dan 50-registranten. De vijf andere evenementen van Grinduro – in Zwitserland, Japan, het VK, Canada en Australië – moeten nog een diversiteitsinitiatief introduceren. Maar Grinduro California is van plan om volgend jaar verder te leunen op hun inspanningen: nadat ze hebben gezien hoe succesvol de campagne van 30 procent dit jaar was, zijn ze van plan om in 2021 50 procent van de registraties aan FTW toe te wijzen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *