Categories
Racing bikes

Hoe u een fiets de juiste maat geeft

Bij het kopen van een fiets draait het niet alleen om kleur of prijs. Met zoveel beschikbare stijlen en functies, kan het kopen van een fiets net zo ingewikkeld zijn als het kopen van een auto, en gezien de investering wil je niet de verkeerde maat kiezen. Bedenk bij het zoeken naar een nieuwe fiets of je een racefiets, een mountainbike of een hybride wilt, want de maatvoering voor elke stijl is net iets anders.

Maatvoering racefietsen

Racefietsen zijn gebouwd voor snelheid en afstand, met lichte, sterke frames en smalle, gladde banden die zijn ontworpen voor verharde wegen. Racefietsen stellen rijders in staat ver naar voren te leunen en het gebogen stuur eronder vast te pakken terwijl ze voorover buigen, waardoor een aerodynamische rit mogelijk is die de snelheid maximaliseert.

Maatvoering van hybride fietsen

Hybriden combineren kenmerken van racefietsen met kenmerken van mountainbikes om rijders een comfortabele, snelle rit op straten en fietspaden te bieden. Deze fietsen zijn een goede keuze voor een woon-werkfiets wanneer zowel snelheid als duurzaamheid gewenst zijn. Hybride fietsen worden niet typisch gebruikt voor racen, hebben meestal een recht, plat stuur en bieden de dikkere banden en het robuuste frame van een mountainbike, maar combineren ook lichtere componenten zoals velgen met versnellingen die meer vergelijkbaar zijn met racefietsen.

De juiste fiets voor jou

Als je eenmaal de juiste fiets voor je hebt gevonden – of het nu een racefiets, mountainbike of hybride is – is het tijd om te bepalen welke maat fiets je nodig hebt. Gebruik je lengte en binnenbeenlengte als richtlijn om erachter te komen welk maatbereik je nodig hebt, maar vergeet niet om de fiets persoonlijk te bekijken. Ga over het frame staan, pas de stoel aan en probeer het stuur. Maak een testrit met verschillende maten en stijlen, in een winkel of bij een vriend, en stel gerust vragen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *