Categories
Racing bikes

Verschillende soorten fietsen

Misschien ben jij een van die mensen die graag hun eigen weg in de wereld vinden. Of misschien heeft u een speciale situatie waardoor het alledaagse aanbod niet ideaal voor u is. Ongeacht je redenen, er zijn verschillende soorten fietsen die je de kans bieden om uit de ho-hum-lijst te ontsnappen die alleen geldt voor racefietsen, mountainbikes of hybrides.

Ligfietsen

Ligfietsen zijn fietsen die eruitzien als een chaise longue op wielen. Deze fietsen zijn veel lager bij de grond en hebben een brede stoelachtige zitting en rugleuning, meestal gemaakt van een mesh-materiaal. In plaats van over de pedalen te gaan en je benen op en neer te pompen, strekken je benen zich recht voor je uit en trap je alsof je op een reuzenrad hebt getrapt toen je een kind was.

Een voordeel van ligfietsen is dat windweerstand minder een rol speelt dan bij hometrainers. Het kan echter zijn dat u het moeilijker vindt om heuvels te beklimmen, omdat u uw lichaamsgewicht niet kunt gebruiken bij het trappen, zoals wanneer u op een gewone fiets opstaat om de pedalen op te pompen wanneer u een grote klim begint. Om hier rekening mee te houden is meestal een grotere overbrengingsverhouding in deze fietsen ingebouwd.

Tandems

Tandems zijn tweezitsfietsen, ideaal voor paren die graag samen rijden, maar die verschillende niveaus van kracht of uithoudingsvermogen hebben. Een tandem zou bijvoorbeeld een goede optie zijn voor een man en vrouw die samen willen toeren, maar zich geen zorgen maken dat een van hen de groep niet kan bijhouden. Gewoonlijk zijn tandems zo ontworpen dat de berijders gelijkmatig werken om de fiets voort te drijven, met één lange ketting die door beide sets pedalen loopt om het achterwiel aan te drijven.

Driewielers

Driewielers zijn precies wat u zich voorstelt, een grotere versie van de klassieke kinderdriewieler. Het belangrijkste verschil is dat de drie wielen van een full-size driewieler nu dezelfde maat hebben en opgepompte rubberen banden hebben. In plaats van direct op het voorwiel te trappen, maakt de berijder op een driewieler voor volwassenen gebruik van pedalen die zijn bevestigd aan een kettingaandrijving en vaak een opstelling met drie snelheden in de versnelling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *